Concurs de Webs al Punt Cat

Els alumnes que cursen l’assignatura de TIC (Informàtica) en 1er i 2on de Batxiller s’han presentat a un concurs de creació de pàgines webs. Durant un temps han treballat sobre els portals dedicant molt d’esforç i portant el nom del centre i de Pego a tot arreu. Ara entren en la fase de votació popular i vos animem a visitar les pàgines i votar-nos a través del vostre compte de Facebook a la web: http://websalpunt.cat/concursants/

El grup de 1er TIC ha fet un portal anomenat “Poble Multicultural” on s’exposen les característiques propies de les zones d’origen de les families d’alguns alumnes del centre, reflectint el caràcter multicultural i divers que ens envolsta a Pego.

Per la seva part, els alumnes de 2n TIC tenen un portal anomenat “Pràctica“. L’objectiu de la web és experimentar amb les noves tecnologies i fer conèixer les seues possibilitats aplicades a la vida quotidiana des d’un punt de vista pròxim i senzill.

http://poblemulticultural.cat/ http://practica.cat/

http__poblemulticultural.cat

http__practica.cat

Màquina recreativa (arcade)

La idea és construïr una màquina recreativa arcade com les que hi havia als bars o als salons de videojocs en els 80 i 90. Com la que vegem a continuació.

Neo_Geo_full_onLa forma seria com la de la foto anterior encara que per ací solien ser negres eixe tipus de recreatives.

Comencem averiguant quin és l’estat de l’art i no fent tota la feina des de zero. Per tant cal anar a buscar altres projectes semblants per veure els resultats i els materials que necessitarem.

Revisant diversos projectes, vegem que haurem de simplificar un poc el disseny ja que disposem de poca madera (bé en realitat xapes de conglomerat reaprofitat d’uns embalatges), no en tenim suficient per fer l’armari sencer.

Per tant una tipus “bartop” amb un sol comandament pot ser una opció més econòmica en quant a feina i materials disponibles.

Existeix la possibilitat de comprar un kit botonera i joystick arcade que permet ecoblar-ho a les maderes. Aquesta part queda pendent ja que els més barats que he vist estan per uns 50€ a demanant-los per aliexpress i tarda entre 1 i 2 mesos a arribar. Així que usarem un controlador Arcade USB.

En primer lloc a partir d’uns dissenys i mesures per internet elaborem el prototip en cartró per veure si tot quadra.

prototip

Usarem els cartrons per marcar les planxes de conglomerat i tallar-les. Hem hagut de comprar cargol fins ja que esclafia el conglomerat, convé fer un xicotet orifici amb el taladre abans de passar el cargol.

2014-12-15 08.10.31 2014-12-15 08.41.42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Una vegada cargolat es massilla i pinta de negre amb sprays.

Per veure com va quedant, comencem a farcir l’armari amb una làmpara per a la marquesina, una regleta, uns altaveus i queda per tapar-ho tot un monitor de 15 polzades de relació d’aspecte 4:3 que acopla prou bé a les dimensions de la caixa de madera.

 

2014-12-15 10.51.08

Ara venen les diverses opcions per fer funcionar la MAME (Multi Arcade Machine Emulator).

Cal decidir el maquinari, les opcions de les que disposem:

 • Ordinador d’escriptòri convencional. L’armari es pot situar sobre la torre.
 • Un portàtil. Cap dins la cabina enganxat a la porta posterior.
 • Raspberry Pi. Seria l’opció més elegant i menys pesada, cap perfectament dins la cabina.

Per comoditat i anar avançant s’ha triat el portàtil amb windows, tenint en compte el següent:

 • Usarem la Mame32.
 • Joystick per USB. Cal configurar-ho en les opcions per defecte de la Mame.
 • Usarem un teclat usb per al segon jugador.
 • S’ha fet un arxiu batch (bat) per que llance el joc. Aquest arxiu el posem a la carpeta d’inici de windows de manera que quan arranquem l’equip ho carregue directament.

portàtil

interior

lampara

Una vegada organitzats els cables i posat en marxa queda així:

final

 

Finalment una partideta de prova jugant i gravant al mateix temps:

 

Primera App amb Appinventor

Avuí explicant a classe com crear una senzilla aplicación per a Android utilitzant Appinventor.2014-10-02 08.37.47

L’evolució natural després d’haver estat iniciant-nos a la programació amb Scratch és continuar amb Appinventor.

En aquest cas el resultat és un arxiu APK que podem instal·lar en qualsevol dispositiu Android (mòbils, etc.).

Hem realitzat el procés complet:

 • Crear les nostres pròpies il·lustracions (usant Inkscape).
 • Usar Appinventor per programar el funcionament
  • Incloure els objectes: imatges, sensor d’orientació
  • Programar el funcionament: ubicació centrada de les imatges en pantalla i programar l’event de canvi en el sensor d’orientació.
  • Depurar errors: problemes de cal·libració del sensor i fallades de programació (XD)
 • Publicar l’aplicació al PlayStore.
 • Manteniment: de moment encara no l’hem fet però ja hi ha coses pensades per afegir (cal·librar será la primera cosa). Es tindran en compte els comentaris per fer modificacions.

I el resultat el podeu descarregar, instal·lar i criticar i tot això sense pagar:

Get it on Google Play

Primera app per a Android en Gideros (2a part)

En l’anterior publicació vos deixava l’arxiu apk per que poguéreu provar que tal funcionava el joc de fer el màxim nombre de clics en 10 segons.

MaxClicks

 

El següent pas ha sigut retocar un poc la imatge del joc, gràcies a Javier Torres per les imatges del botó i el consell de utilitzar fons blanc i lletres negres. Com de disseny ell en sap, li he fet cas.

Obsessive Clicker

I l’objectiu d’aquesta miniaplicació era fer la meua primera publicació al Google Play. Així que li he posat nom a l’aplicació “Obsessive Clicker” i ja la està disponible a Google Play Store.

Obsessive Clicker Imatge destacada

Si teniu crítiques… per privat seran molt ben acceptades i en la mesura del possible incorporades al joc. Les públiques no seran tingudes en compte.

 

Primera app per a Android en Gideros

Screenshot_2014-08-06-23-45-05He estat fent proves i trastejant amb Gideros un entorn senzill de desenvolupament per a Android.

La primera aplicació (molt senzilla) que he fet consisteix en fer el màxim número de clicks en 10 segons. Quants en sereu capaços de fer?

Ací la deixe únicament per a proves. (He retirat l’APK, disponible al Google Play Store)

Gideros és un entorn molt econòmic 149$ la versió Indie, però també permet usar la versió gratuïta on es mostrarà un Splash Screen inicial durant 5 segons.

Una altra cosa que em va fer provar-lo, la sensació de programació senzilla.

El llenguatge que s’utilitza és LUA, cosa que m’ha suposat algunes dificultats en àmbits de variables, orientació a objectes i la sintaxi (trobe a faltar els ; i Java)

El que no m’agrada és l’entorn de programació, per falta de control d’errors mentre s’escriu, un poc de falta d’ajuda i la depuració i errors de vegades massa genèrics.

Hi ha complements que ajuden a la programació sobretot per veure el resultat del que s’està teclejant en el moment però no els he provat encara.

En definitiva encara estic provant per veure si compre la llicència.

Arduino i Raspberry Pi

Ja està la comanda feta del Kit Arduino i Raspberry Pi, tinc moltes ganes que arriben i posar-me a trastejar-los.

Ara cal anar documentant-se i buscant projectes interessants.

Començarem amb un poc d’informació sobre que és Arduino i que és Raspberry Pi i quines són les diferències.

El Cron (Fitxa de Treball)

Aprenent a planificar tasques en Linux.

A continuació deixe en PDF una fitxa d’introducció i activitats sobre el Cron.

Com podreu veure, la fitxa no és més que una introducció, 2 exemples i un conjunt d’activitats de dificultat creixent. Caldrà realitzar per part de l’alumne una recerca d’informació i consulta de manuals per esbrinar com aconseguir resoldre les activitats.

La fitxa en PDF. El Cron

Seguridad para tod@s

El 14 de mayo se presentó el libro “Seguridad para tod@s en la Sociedad de la Información”, acabo de ojear la monografia que resume las amenazas y consejos sobre el uso seguro de las TIC.

Tanto los nativos digitales como los que somo inmigrantes usamos todo tipo de dispositivos electrónicos (tabletas, móviles, pcs, tv…) y otras tantas funcionalidades como: navegación, correo, compras, p2p, chats, etc.

Los consejos que ofrece el libro no son más que cultura general TIC, algo así como lo que un padre podría aconsejar a sus hijos sobre comprobar el cambio en la panadería. La duda es si muchos padres pueden aconsejar a sus hijos en el uso de las TIC. Por eso resulta interesante para tod@s algo de conocimiento sobre seguridad TIC y que pasemos de usuarios irresponsables a usuarios conscientes.

La parte triste de la historia es el elevado analfabetismo digital que no nos deja ver la importancia de las TIC y su uso correcto.

Podeis descargar el libro aquí.