Intel·ligència col·lectiva

Senzillament deixar una cita a la definició que ens dóna Pierre Lévy sobre intel·ligència col·lectiva

¿Qué es la inteligencia colectiva? Es una inteligencia repartida en todas partes, valorizada constantemente, coordinada en tiempo real, que conduce a una movilización efectiva de las competencias. Agregamos a nuestra definición esta idea
indispensable: el fundamento y el objetivo de la inteligencia colectiva es el reconocimiento y el enriquecimiento mutuo de las personas, y no el culto de comunidades fetichizadas o hipóstasiadas.

Definició molt concisa i que alhora m’ha fet pensar i replantejar-me moltes coses. Podria ser una bona lectura per a aquest estiu.

 

Pierre Lévy.jpg
By Damião Francisco – http://www.flickr.com/photos/28674719@N05/3972856054/, CC BY 2.0, Link

Deixe l’enllaç del llibre “Inteligencia Colectiva. Por una antropología del ciberespacio” de Pierre Lévy. Curiosament té copyright però és accessible de forma gratuïta.

Concurs de Webs al Punt Cat

Els alumnes que cursen l’assignatura de TIC (Informàtica) en 1er i 2on de Batxiller s’han presentat a un concurs de creació de pàgines webs. Durant un temps han treballat sobre els portals dedicant molt d’esforç i portant el nom del centre i de Pego a tot arreu. Ara entren en la fase de votació popular i vos animem a visitar les pàgines i votar-nos a través del vostre compte de Facebook a la web: http://websalpunt.cat/concursants/

El grup de 1er TIC ha fet un portal anomenat “Poble Multicultural” on s’exposen les característiques propies de les zones d’origen de les families d’alguns alumnes del centre, reflectint el caràcter multicultural i divers que ens envolsta a Pego.

Per la seva part, els alumnes de 2n TIC tenen un portal anomenat “Pràctica“. L’objectiu de la web és experimentar amb les noves tecnologies i fer conèixer les seues possibilitats aplicades a la vida quotidiana des d’un punt de vista pròxim i senzill.

http://poblemulticultural.cat/ http://practica.cat/

http__poblemulticultural.cat

http__practica.cat

Màquina recreativa (arcade)

La idea és construïr una màquina recreativa arcade com les que hi havia als bars o als salons de videojocs en els 80 i 90. Com la que vegem a continuació.

Neo_Geo_full_onLa forma seria com la de la foto anterior encara que per ací solien ser negres eixe tipus de recreatives.

Comencem averiguant quin és l’estat de l’art i no fent tota la feina des de zero. Per tant cal anar a buscar altres projectes semblants per veure els resultats i els materials que necessitarem.

Revisant diversos projectes, vegem que haurem de simplificar un poc el disseny ja que disposem de poca madera (bé en realitat xapes de conglomerat reaprofitat d’uns embalatges), no en tenim suficient per fer l’armari sencer.

Per tant una tipus “bartop” amb un sol comandament pot ser una opció més econòmica en quant a feina i materials disponibles.

Existeix la possibilitat de comprar un kit botonera i joystick arcade que permet ecoblar-ho a les maderes. Aquesta part queda pendent ja que els més barats que he vist estan per uns 50€ a demanant-los per aliexpress i tarda entre 1 i 2 mesos a arribar. Així que usarem un controlador Arcade USB.

En primer lloc a partir d’uns dissenys i mesures per internet elaborem el prototip en cartró per veure si tot quadra.

prototip

Usarem els cartrons per marcar les planxes de conglomerat i tallar-les. Hem hagut de comprar cargol fins ja que esclafia el conglomerat, convé fer un xicotet orifici amb el taladre abans de passar el cargol.

2014-12-15 08.10.31 2014-12-15 08.41.42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Una vegada cargolat es massilla i pinta de negre amb sprays.

Per veure com va quedant, comencem a farcir l’armari amb una làmpara per a la marquesina, una regleta, uns altaveus i queda per tapar-ho tot un monitor de 15 polzades de relació d’aspecte 4:3 que acopla prou bé a les dimensions de la caixa de madera.

 

2014-12-15 10.51.08

Ara venen les diverses opcions per fer funcionar la MAME (Multi Arcade Machine Emulator).

Cal decidir el maquinari, les opcions de les que disposem:

 • Ordinador d’escriptòri convencional. L’armari es pot situar sobre la torre.
 • Un portàtil. Cap dins la cabina enganxat a la porta posterior.
 • Raspberry Pi. Seria l’opció més elegant i menys pesada, cap perfectament dins la cabina.

Per comoditat i anar avançant s’ha triat el portàtil amb windows, tenint en compte el següent:

 • Usarem la Mame32.
 • Joystick per USB. Cal configurar-ho en les opcions per defecte de la Mame.
 • Usarem un teclat usb per al segon jugador.
 • S’ha fet un arxiu batch (bat) per que llance el joc. Aquest arxiu el posem a la carpeta d’inici de windows de manera que quan arranquem l’equip ho carregue directament.

portàtil

interior

lampara

Una vegada organitzats els cables i posat en marxa queda així:

final

 

Finalment una partideta de prova jugant i gravant al mateix temps:

 

Primera App amb Appinventor

Avuí explicant a classe com crear una senzilla aplicación per a Android utilitzant Appinventor.2014-10-02 08.37.47

L’evolució natural després d’haver estat iniciant-nos a la programació amb Scratch és continuar amb Appinventor.

En aquest cas el resultat és un arxiu APK que podem instal·lar en qualsevol dispositiu Android (mòbils, etc.).

Hem realitzat el procés complet:

 • Crear les nostres pròpies il·lustracions (usant Inkscape).
 • Usar Appinventor per programar el funcionament
  • Incloure els objectes: imatges, sensor d’orientació
  • Programar el funcionament: ubicació centrada de les imatges en pantalla i programar l’event de canvi en el sensor d’orientació.
  • Depurar errors: problemes de cal·libració del sensor i fallades de programació (XD)
 • Publicar l’aplicació al PlayStore.
 • Manteniment: de moment encara no l’hem fet però ja hi ha coses pensades per afegir (cal·librar será la primera cosa). Es tindran en compte els comentaris per fer modificacions.

I el resultat el podeu descarregar, instal·lar i criticar i tot això sense pagar:

Get it on Google Play

El Cron (Fitxa de Treball)

Aprenent a planificar tasques en Linux.

A continuació deixe en PDF una fitxa d’introducció i activitats sobre el Cron.

Com podreu veure, la fitxa no és més que una introducció, 2 exemples i un conjunt d’activitats de dificultat creixent. Caldrà realitzar per part de l’alumne una recerca d’informació i consulta de manuals per esbrinar com aconseguir resoldre les activitats.

La fitxa en PDF. El Cron

Tècnica fotogràfica – Squinching

Peter Hurley, fotógraf a Nova York explica com semblar més segurs, evitar cares d’assustats o agresius en les fotos.

La tècnica que anomena “Squinch” (Squint + Pinch), consisteix en aclucar lleugerament els ulls fent pujar la parpella inferior de l’ull.

L’explicació en vídeo en anglés:


En les següents fotos extretes del vídeo podem veure la diferència d’aspecte i semblant de la cara del model quan aconseguim que acluque els ulls o el que seria una foto convencional.

squinchba1 squinchba2 squinchba4

 

Taller de videojocs TIC-1

Després de l’èxit del taller de videojocs que va organitzar el departament d’Informàtica de l’IES Enric Valor (Pego), els alumnes de 1r de batxillerat de l’assignatura Tecnologies de la Informació i Comunicació I, han treballat en el desenvolupament dels seus propis videojocs.

Ací teniu alguns dels projectes realitzats en Scratch:

arkanoid minuatura

  Captura fons meowth

B2attleOfTheGods